Thursday, February 17, 2005

γαλλικά: *μας έχουν πηδήξει*

μα καλά! Κάνεις αρχιτεκτονικό διαγωνισμό (ιδεών , δεν λέω) για να τον πάρεις ως "βάση πάνω στην οποία θα προχωρήσει η δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου στο Ελληνικό"????

Άκου βάση!!!!!##$@@@!!
Δεν τις κλείνεις τις σχολές αρχιτεκτονικής να ησυχάσουμε? Ανεξαρτήτως του αν συμφωνώ με το πρώτο βραβείο ή όχι (που δεν με ρώτησε και κανείς προφανώς, αλλά κερδίσαν, πάει και τέλειωσε. Ποιός θα κάνει το σχέδιο τώρα? θέλω ένα όνομα. όχι το "ανώνυμο" υπουργείο! Ή απλά ..."κάποιος"... Χ... Θέλω να μου πείτε! Ποιός? Και γιατί αυτός?)

Αι σιχτίρ. Τα πήρα.

3 Comments:

At February 26, 2005 at 4:17 PM, Blogger the_real_martinos said...

Δεν είναι τόσο βρωμερά τα πράγματα.
Το Ελληνικό είναι πολύ ιδιαίτερη περίπτωση. Ποιός σχεδιάζει πια καινούρια πόλη και τη χτίζει "σύμφωνα με τα σχέδια"; Δεν νομίζω να έχει γίνει και ποτέ κάτι τέτοιο.

Οι πολιτικοί μας -δήμαρχοι, γραφειοκράτες, λαμόγια (οι οποίοι θεωρητικά αναθέτουν αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς) επ'ευκαιρία των Ολυμπιακών, έφυγαν σε διάφορες ευκαιρίες για λαϊκό προσκύνημα στη Βαρκελώνη. Όταν επέστρεψαν ενθουσιασμένοι, πλακώσαν οι διαγωνισμοί, μέχρι που τελειώσαν τα λεφτά. Οι διαγωνισμοί κατά βάση έλεγαν "θα θέλαμε πάρα πολύ να μας φτιάξετε κάτι τέτοιο, και θα σας πληρώσουμε", απλώς αυτά τα πράγματα δεν λέγονται έτσι, αλλά σε τελική δεν τρέχει και τίποτα.

Το τί μπορούν να σχεδιάσουν οι νέοι και φερέλπιδες μη βλάχοι Έλληνες αρχιτέκτονες, το είδαμε στην Ομόνοια. Ένα δάπεδο που αντί να το έχεις για να το πατάς και να κοιτάξεις να το στρώσεις με μια πέτρα της προκοπής, αφηγείται τη δυναμική σχέση της μετάπολης με το λιμάνι της, με κανάβους και placa dura. Ζωγραφική. Τα video wall μας φάγανε (ο εργολάβος φταίει που δεν τα έβαλε, θα ήταν αλλιώς αν είχαν μπει, "σύμφωνα με τη μελέτη"). Η ίδια μαλακία θα ήτανε, απλά θα είχε κοστίσει πιο ακριβά (...το γελοίον: ο βασικός ενδοιασμός πίσω από το video wall ήταν οι ιδεολογικές εμπλοκές ως προς το "τί θα δείχνει"). Τελικά μας έμεινε η Ομόνοια αμανάτι όπως είναι, και την πλήρωσε το Μοναστηράκι, που ήταν σοβαρή πρόταση. Και χωρίς την περιγραφή της έμπνευσης των μελετητών (..."βυθός" ..."κενό" ...αυτοί τουλάχιστον τόλμησαν να πουν δημόσια τη λέξη "Βαρκελώνη"), ο χώρος από μόνος του, στέκει. Οι μελετητές εκεί την πάτησαν γιατί στην πρότασή τους δεν υπήρχε η παραμικρή νύξη για την εφαρμογή. Και όταν είδα αυτά τα δοκιμαστικά τμήματα σε 1:1 με τους πολύχρωμους κυβόλιθους (...πίσω από το περίπτερο στα σουβλατζίδικα), εγώ ο ίδιος, χωρίς να είμαι αρχαιολόγος, έφριξα.

Για τους πολιτικούς, είτε υλοποιηθεί μια μελέτη είτε όχι είναι το ίδιο, επίσης το ίδιο είναι αν τυπώσουν απλως ένα διαφημιστικό φυλλάδιο με το όνομά τους κάπου όπου να φαίνεται. Κανένας πολιτικός δεν έχει αντίρρηση να υλοποιηθεί μία μελέτη ακριβώς όπως παραδίδεται, πουθενά και ποτέ, δεν αφορά τη δική τους ανάμιξη σε τίποτα.

Μελέτη εφαρμογής τώρα: Εργολάβοι. Εκεί το πράγμα χοντραίνει. Στη Βαρκελώνη όπου συντελέστηκε "το θαύμα" (...και αυτό επίσης διαφημιστές αφορά, όχι αρχιτέκτονες επί της ουσίας), οι ίδιοι καρχαρίες τα έφτιαξαν όλα. Και μπράβο στους ανθρώπους. Διέθεταν στα χέρια τους ορισμένες μελέτες (καλές, κακές, πάλι δεν ήταν δική τους δουλειά να το κρίνουν) οι οποίες, επειδή ήταν σχεδιασμένες από καλύτερους αρχιτέκτονες, διέθεταν μεγαλύτερη ευελιξία και προσαρμοστικότητα, χωρίς να χάνεται η ιδέα τους. Οι μελετητές, είτε σε συνεργασία με τους κατασκευαστές, είτε αφήνοντας τα πάντα σε αυτούς (όπως κλαιγόμαστε ότι γίνεται εδώ, άρα το βρήκαμε το πρόβλημα, η πουτάνα κοινωνία φταίει πάλι, δώστε στους μελετητές την εφαρμογή και την επίβλεψη και θα δείτε μετα, πτωχοί), είχαν κάνει καλύτερα τη δουλειά τους. Δεν ξέρω αν έχετε παρατηρήσει, όλα αυτά τα τρέντι και τα στραβά της Βαρκελώνης, ως προς την (αρχιτεκτονική) σύλληψή τους, είναι εξαιρετικά α-π-λ-ά. Τις αφηγήσεις, στους κοινωνιολόγους και στους κριτικούς. Εκπτώσεις μπορεί να έγιναν στην κατασκευή, όπως γίνεται παντού, αλλά οι αρχιτέκτονες δεν έκαναν καμία έκπτωση στη δουλειά τους την ίδια, με το να κόψουν τις φιλολογίες και να είναι πιο προσγειωμένοι από την πρώτη στιγμή που έπιασαν μολύβι. Τώρα τα πράγματα είναι ζόρικα, τα λεφτά έχουν τελειώσει, η δεξιά του κυρίου τα πάντα εν σοφία εποίησε με το μαθηματικό τύπο, πάπαλα οι δουλειές, μέχρι νεωτέρας.

Για το Ελληνικό (...για τη μελέτη που πήρε το βραβείο) δεν ανησυχώ καθόλου. Είναι μια πολύ φυσική (με την κυριολεκτκή σημασία) και απλή, δυναμική ιδέα, η οποία, από την αρχή, μόνο ως βάση για υλοποίηση μπορούσε να χρησιμοποιηθεί. Είδατε εσείς πουθενά τίποτα φωτογραφίες τραβηγμένες από το μέλλον; Διαγωνισμός ιδεών ήταν, για τη στρατηγική σχεδιασμού ενός ιστού, και η πρώτη πρόταση (..δεν λέω "λύση", γιατί θα ήταν εκτός θέματος) ήταν εξαιρετική. Ο Σουφλιάς, κατά τα γνωστά, μας κούφανε, αλλά σωστά μίλησε ο άνθρωπος.

 
At February 26, 2005 at 4:56 PM, Blogger the_real_martinos said...

Θαλάσσιο Μέτωπο part deux:

Στη θαυματοποιό Βαρκελώνη, όταν καβαλήσανε (...κατόπιν εορτής!) και πέσανε κι αυτοί στις μαγικές εικόνες και στον αυστηρό σχεδιασμό τεράστιων εκτάσεων από την αρχή, τον ήπιανε. Aπό Sant Adria μεριά έχετε περάσει καθόλου τελευταία; Δεν ξέρουν τί τους βρήκε, και τώρα τραβάνε τα μαλλιά τους.
Εξέλιπε ο Bohigas...

 
At February 26, 2005 at 6:53 PM, Blogger evee said...

χαίρομαι που διαβάζω ένα τέτοιο σχόλιο. Δύο μάλλον. Μου φαίνεται πολύ ρεαλιστικό, ουσιαστικό αλλά και με μια πυσιαστική νότα αισιοδοξίας. Ναι! Για μένα έχει! Έχω βαρεθεί να ακούω κλάψα και μιζέρια από παντού και ότι όλο οι άλλοι μας φταίνε (οι άλλοι, οι αγράμματοι, οι απελέκητοι, η ηλίθια μάζα κλπ) ενώ εμείς είμαστε και οι πρώτοι! Ελιτίστικες ατάκες γενικά τα παίρνω στο κρανίο όταν ακούω. Μα όταν το καλοσκέφτομαι καταλήγω ότι είναι λογικό από μια μεριά που πολλοί σκέφτονται έτσι. Έτσι δεν ήταν πάντα? Η μαγκιά είναι -για μένα- να καταφέρεις μέσα από όλα αυτά που πάντα συνέβαιναν, να κάνεις κάτι καλό. Και πόσο δίκιο έχεις όταν λες:

ορισμένες μελέτες (καλές, κακές, πάλι δεν ήταν δική τους δουλειά να το κρίνουν) οι οποίες, επειδή ήταν σχεδιασμένες από καλύτερους αρχιτέκτονες, διέθεταν μεγαλύτερη ευελιξία και προσαρμοστικότητα, χωρίς να χάνεται η ιδέα τους

καλύτερους ή χειρότερους δεν ξέρω.. κρίνω όμως από το αποτέλεσμα...

και πόσο συμφωνώ με τη διατύπωση περί της σύμπραξης διαφημιστών, εργολάβων, πολιτικών, μεσιτών κλπ περί Βαρκελώνης

με τα θέματα περί πλατειών της Αθήνας... δεν ξέρω τόσες λεπτομέρεις για να απαντήσω σε ανάλογο επίπεδο

με πείθεις πάντως

 

Post a Comment

<< Home